Кластери – нові можливості для розвитку економіки регіону

КластерТрохи більше року пройшло з того часу, як на сесії Запорізької обласної ради було затверджено Стратегію регіонального розвитку Запорізької області на період до 2015 року, розроблену за підтримки Проекту партнерства Канада-Україна «Регіональне врядування і розвиток». Сталося це 6 червня 2008 року, а вже у серпні-вересні цього ж року ми відчули на собі, що таке фінансова криза.

Здавалось, що стрімке поширення цього явища на всі галузі економіки скасує поставленні стратегічні завдання і завадить реалізації намічених планів. Проте спільними зусиллями були знайдені рішення, які дозволяють нам рухатись далі.

 

 

Серед стратегічних операційних цілей та першочергових завдань, на виконанні яких зосередились як представники влади, бізнесу, так і окремі громади області, відзначимо створення кластерів – специфічних об’єднань, діяльність яких має надати нові можливості для розвитку економіки Запорізького регіону.

Кластери є однією з поширених у світі моделей успішного розвитку економіки країни на рівні регіонів. В Україні також звернули увагу на таку модель співробітництва. Визначень поняття «кластер» в економічних джерелах можна зустріти декілька. У контексті нашої обласної стратегії можна вказати, що кластер – це об’єднання підприємств та інших суб’єктів господарювання, які  розташовані в одному регіоні, технологічно пов’язані один з одним чи є взаємозалежними на певному ринку та мають на меті спільне виробництво і реалізацію інноваційної продукції.

Йдеться про три кластери, які фактично вже почали діяти за сприяння Проекту партнерства Канада-Україна «Регіональне врядування і розвиток». Два з них створені у місті Мелітополі (причому, обидва кластери мають усі шанси розширитись і набути загальноукраїнського масштабу): інноваційно-технологічний кластер «АгроБУМ» та кластер бджільництва «Бджола не знає кордонів». Ще один кластер має ініціативну групу та більшість учасників у місті Запоріжжі, але програма його діяльності передбачає поширення на територію всієї Запорізької області. Це рух на підтримку місцевого виробника товарів і послуг «Купуй Запорізьке - обирай своє».

Представники кожного кластеру взяли участь у навчальній програмі з проектного менеджменту, організованій Проектом партнерства Канада-Україна  «Регіональне врядування і розвиток», яка тривала протягом 9 місяців. Упродовж навчання кожний з майбутніх проектних менеджерів розробив концепцію кластеру, визначив та розпланував основні завдання, спрямовані на започаткування кластеру, реалізувавши їх на практиці. Також  керівники цих проектів ознайомились з  уроками та досвідом  роботи інших кластерних утворень в Україні.

17 липня 2009 р. у Мелітополі, у приміщенні Таврійського державного агротехнологічного університету, відбулась регіональна конференція «Кластерна модель розвитку місцевих економік». Серед учасників – представники органів влади та місцевого самоврядування, бізнесу, місцевих та всеукраїнських громадських організацій, державних інноваційних установ, менеджери проектів, науковці, міжнародні експерти та закордонні партнери.

На конференції розглядались питання щодо створення обласною державною адміністрацією умов для реалізації кластерних ініціатив, обговорювались переваги кластерної моделі розвитку місцевих економік в Україні та світі. Крім того, були проведені презентації трьох згаданих вище кластерів, круглі столи, обговорення. Серед учасників розповсюджені меморандуми та інші документи, пов’язані зі створенням кластерів, запрошення до партнерства задля спільного розвитку. За підсумками конференції прийнято резолюції щодо створених кластерів. Далі – кілька слів про кожний з них.

Цілями кластеру «АгроБУМ» є, зокрема, координація діяльності суб’єктів малого та середнього бізнесу з виробництва інноваційних продуктів для галузі сільськогосподарського машинобудування, пошук потенційних інвесторів, спільне використання інформаційних, маркетингових, технологічних та інших можливостей учасників. Для координації дій та спільного вирішення актуальних питань зареєстровано громадську організацію. До речі, зараз вирішується питання про реалізацію ще одного інноваційного проекту «Національний кластер «Нові машини» з центром у місті Мелітополі.

Кластер «Бджола не знає кордонів» має на меті залучити до співробітництва не лише виробників меду та іншої первинної продукції бджільництва (наприклад, тільки у Мелітопольському районі працює близько 500 бджолярів), але й науково-дослідницькі установи, апітерапевтів, торговельні організації, виробників косметики, медичних препаратів та інших продуктів, де використовуються цілющі компоненти меду.

Програма розвитку цього кластеру передбачає створення органів управління спільною діяльністю, укладення відповідних договорів, розробку схеми фінансово-кредитних відносин, залучення зовнішніх ресурсів та інші заходи. Як зазначив на конференції заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Сін, кластер «Бджола не знає кордонів» може сприяти виведенню на широкий ринок нового регіонального брендового продукту – меду. Тим більше, що назва міста Мелітополь з грецької перекладається як «медове місто».

Специфічною ознакою кластеру «Купуй Запорізьке - обирай своє» є також створюваний завдяки його діяльності місцевий бренд. Це означає, що два кластери вже мають спільні інтереси та предмет для співробітництва між собою. Бренд «Купуй Запорізьке» та Програма підтримки місцевих товаровиробників, розробка якої є одним із напрямків діяльності ініціативної групи зі створення  кластеру, має зацікавити будь-якого виробника товарів чи послуг, який пишається тим, що він працює на Запорізькій землі, для мешканців своєї області, міста, села. Цей спільний бренд покликаний підвищити конкурентоспроможність запорізьких товарів шляхом впровадження спільної маркетингової стратегії, у першу чергу, на своєму внутрішньому ринку.

Отже, як бачимо, криза не є перешкодою для нових економічних ініціатив, для впровадження сучасних форм кооперації, для активізації підприємницької діяльності та співробітництва влади, бізнесу і громади області. Сподіваємось, що інформаційно-технічна, експертна, освітня та інша допомога, яку надавав і надаватиме надалі Проект партнерства Канада-Україна, сприятиме ефективному використанню нових можливостей для регіонального розвитку.

 

Віталій Лисенко,
регіональний експерт Проекту партнерства
Канада-Україна «Регіональне врядування і розвиток»

(Запоріжжя-Дніпропетровськ-Київ-Львів-Ужгород, 2009 р.)

 

logoПроект партнерства Канада-Україна «Регіональне врядування і розвиток» реалізується у Запорізькій області Канадським інститутом урбаністики у співпраці з Фундацією міжнародного навчання  (Канада) та Асоціацією агенцій регіонального розвитку України за фінансової підтримки Канадського агентства з міжнародного розвитку.